Blogger mı? WordPress mi?

Bu yazımızda Dünya’nın en büyük blog’larından ikisini WordPress ve Blogger’ı değerlendireceğiz ve blog çalışmalarınızda sürekli kullandığımız bu sistemler hakkında detaylı bilgi vereceğiz. İkisini de kullanan kişilere sorulan sorulardan bir tanesi Blogger mı? WordPress mi? sorusudur.

Blogger nedir?: Blogger Google’ın ücretsiz olarak sunduğu bir blog hizmetidir. Yazarın kişisel duygu ve düşüncelerini paylaşabileceği bir platform olan Blogger, Dünya’da en çok kullanılan blog sistemlerinin ilk 2 (iki) si arasındadır. Blogger’dan bir blog açtığınızda ücretsiz bir isim seçersiniz bu isim misal; yemektarifleriturkiye ise alan adınız şu şekilde belirlenir.

yemektarifleriturkiye.blogspot.com.tr

Yani burdan anladığımız üzere Blogger subdomain mantığı ile çalışmaktadır. Seçtiğiniz isim ve sonuna Google’ın kendi uzantısı gelmektedir.

Domain tescil ettirsem Blogger’da kullanabilirmiyim? : Cevabımız evet. herhangi bir firmadan isim tescil ettirip, tescil ettirdiğiniz alan adınız “yemektarifleriturkiye.com” olduğunu farz edelim ve “Domain Yönetimi” kısmından “Dns Edit Zone” veya “Dns Düzenle” başlığı altından “CNAME” belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için örnek uygulamayı aşağıda belirttik. Ayarları alttaki gibi yapmalısınız ve blogspot sayfanızın ayarlarında da düzenlemeler yapmanız gerekecektir..

Bunun ile ilgili detaylı bir yazıyı ileri ki zamanlarda yazacağız. Blogger Google’dan aldığı güç ile çok tercih edilen bir blog sistemi durumundadır. Dezavantajlarının başında ise tam olarak yapıya sahip olamamız geliyor. Yani Blog sitenize tam yönetebilme imkanına sahip değiliz.

WordPress’te ise işler bu şekilde değil, wordpress bu konuda size avantaj sağlar. Her ne kadar Blog sistemi olarak anılsada aslında wordpress Dünyanın en gelişmiş içerik yönetim sistemidir.

WordPress Avantajlı mı? : wordpress açık kaynak kodlu olarak, ücretsiz bir şekilde dağıtıldığı için bu yazılımı hostinginize kurarak tam erişim ve yönetim sağlayabilirsiniz. Buda wordpress için büyük bir avantajdır. Gelişmiş bişenleri üzerinde barındıran wordpress için bir çok eklenti, tema seçeneği mevcuttur. Özellikle seo ile ilgilenen kişilerin en çok wordpress kullandıkları tespit edilmiştir. Bunun nedenleri şunlardır;

  • Açık kaynak kodlu olduğu için tam erişim ve yönetim imkanı
  • Çeşitli özelliklerde geniş eklenti yelpazesi
  • Birbirinden farklı kurumsal, blog veya farklı kulvarlarda tema çeşitliliği
  • Bir çok sunucu üzerinde cpanel’e entegre edilmiş softaculous ile tek tıkla hızlı kurulum imkanı

Daha buna benzer bir çok özellik nedeniyle wordpress günümüzde en çok kullanılan blog ve içerik yönetim sistemlerini başında gelmektedir.

SEO için hangisi? : Seo için hangisini kullanmak daha avantajlı sorusunun cevabı ise, sizin ne istediğiniz ile orantılı bir konudur. Eğer ki, daha esnek, sürekli müdahale edilebilecek ve eklenti çeşitliliği yüksek bir blog siteniz olsun istiyorsanız wordpress tercih edebilirsiniz.

Blogspot tercih etmek isterseniz size önerim, alan adı tescil edip, cname oluşturup yönlendirmeleri yaparaktan blogger hizmetinizi kendinize özel domain ile kullanmanız olacaktır. Blogger’ın en büyük avantajı, Google’ın hosting hizmetini kullanacağınız için Hosting’e herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz. WordPress’te biliyorsunuz ki bir Hosting hesabına ihtiyacınız var.

WordPress’i ise siteniz.wordpress.com şeklinde kullanmanız durumunda ücret ödemezsiniz. Ama ben bunu önermiyorum. Gerek sunucunun yükünün yüksek olması gerek ise müdahale alanlarında size verilen kısıtlamalar nedeniyle “wordpress uzantısı” ile blog hizmetlerinden uzak durun. Bu durumda paravan olarak kullanmanız daha mantıklı olacaktır.

Admin
Admin

Bilgiye ve eğitime önem veren, paylaşmayı seven bir insan.

11 Yorumlar
Tümünü göster En Yararlı En Yüksek Puan En Düşük Puan Yorumunuzu ekleyin
  1. WordPress hem geliştirmeye açık hemde milyonlarca temaya sahip. Blogger’ı pek kullanma şansım olmadı ama wordpress gibi kolay ve sade gelmedi. Tabi bu benim düşüncem…. 🙂

  2. Her ikisininde pozitif yanları var ancak bence wordpress daha fazla kaynağa sahip olmasınan dolayı daha iyi üstelik keni sitelerimizede kolayca entegre edebiliyoruz.

  3. Bence Backlink mantığı ve Rakip Backlink için vazgeçilmez Google Tarafından torpilli bir ücretsiz servistir Blogger, Ama Kurumsal veya bireysel WordPress alt yapısı profesyonellik ile süslenebilir. Açıklayıcı bir makale olmuş teşekkür ederim.

  4. Bence ikisinin de olumlu ve olumsuz yönleri var Seo açısından.blogger Google tarafından daha avantajlı,ama bence kullanım olarak wordpress daha iyi.Ben ikisini de kullanıyorum.

  5. Şu an ikisini de kullanıyorum. İkisi de de paravan aynı site ama google bloggerı daha çok seviyorum nedense. İkisininde kullanım alanlarının farklı olduğunu düşünüyorum. Farklı kulvarlarda düşünmek sanki daha doğru olacak.

  6. Bence wordpress daha iyi, blogger başlangıç yapanlar için iyi olacaktır. Yerine göre kullanım durumuna göre ikisininde avantajları var. WordPress eklenti ve tema bakımından çok üst noktalarda diyebiliriz.

  7. Elbette WordPress ama hiç bir bilgisi yoksa kişinin blogger seçmesi normal. Tabi Google’ın Bloggera verdi değerde belli.

  8. WordPress geliştirme ve tema ve benzeri konularda Dünya çapında daha iyi, Blogger da her istediğini yapamıyorsun. O nedenle WordPress kullanmaya özen gösteriyorum. Ama kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterebilir. Herkezin tercihi farklı sonuçta.

  9. WordPressten şaşmıyacaksın.. sonucta blogger bedava bir alan ve tüm ipler google amcanın elinde. yarın kapatıyorum dese kim ne yapabilir.. Geocitieste zamanında bir numara idi. bugun yok..

  10. Cevapla
    Muarrem Gündoğdu Ocak 25, 2017 Saat 9:25 am

    Aslında bir çok kez WP kullandım. Ancak blog ile tanıştıktan sonra her şeyden vazgeçtim diyebilirim. Bana göre en iyi kullanım şekli sitelerde blog olmalı. Sonuçta hem Google tabanı var. Kendisine ait bir şeyi kullanıyorsun. bence blogdan vazgeçilmez

  11. Yandex seo konusunda, hangi blogu kullansam daha fazla fayda sağlamış olurum

Yorum Bırakın

Translate »
Kılavuz Yazılım
Logo