PHP Değişken Tanımlama

Değişken Nedir?: Her programlama dilinin yapı taşlarından bir tanesi olan değişkenler, Php dilinde de olmazsa olmazların başında gelmektedir. Değişkenler, belirli değerler alabilen, aldığı değerleri saklayan ve istenilen durumlarda kolaylıkla kullanılabilen birimlerdir.

Kodlama esnasında en büyük iş hiç şüphesiz değişkenlere düşmektedir. Değişkenler sunucu tarafında tutulduğu için post işlemlerinde aldığı değerler yok olur. Post işlemlerinde değişkenler kullanılmak isteniyorsa, değişkenden çekilen değerler mutlaka bir obje’ye atanmalıdır.

Örnek: Form’da bir “metin kutusu” var diyelim ve bu kutunun value değerini değişkenden çekiyoruz diyelim. Bu durumda bu değişkeni formun post işleminden sonra tekrar kullanmak istememiz durumunda;

<input type="hidden" name="gizli_bilgi" value="$kullanilacak_degisken">

Şeklinde bir kullanım yaparak değeri obje’den çekebiliriz. Böylelikle post işleminden sonra bir sorun olmadan arka planda değerleri yakalamış oluruz.

Php Değişken Tanımlama

Php değişken tanımlama işlemini $ işareti ile yapmaktayız. $ işaretinden sonra değişkene isim belirleyeceğiz ve bu ismi belirlerken belirli karakterler kullanmayacağız. Değişkenin ismini belirledikten sonra “; (noktalı virgül)” işareti ile tanımlama işimizi bitireceğiz.

$sayi_x;

Değişken tanımlama esnasında asla Türkçe’de aksam harfler olan “ö,ü,ç,ş,ğ,ı” gibi karakterler kullanılmaz. $ işaretinden sonra asla değişken ismi 1,2,3 gibi sayılar ile başlayamaz. Şu kullanım kesinlikle yanlıştır.

$2sayı;

Burada hem $ işaretinden sonra sayı ile başlamış hemde değişken isminde aksam harflerden bir tanesi olan “ı” harfi kullanılmış. Bu tarz hatalı kullanımlardan uzak durulması gerekir. Ayrıca $ işareti ile başlayan değişken tanımlama işlemlerinde asla ve asla özel karakterler işaretler kullanmamalısınız.

Misal; ? – ‘ ” boşluk @ vs… gibi karakterler kullanmayın.

Şimdi bir değişken oluşturalım buna bir değer verelim ve verdiğimiz bu değeri ekrana yazdıralım.

$sayi = 12;
echo $sayi;

$sayi isminde bir değişken tanımladık ve değer olarak 12 belirledik. Ekrana $sayi ‘yı yazdırdığımızda “12” çıkacaktır.

Değişkenler ile Toplama İşlemi

Değişkenler tanımlayarak değişkenlerde bulunan değerlerin toplanması işlemini kolaylıkla yapabiliriz. 3 değişken tanımlayıp işlemi yapıp, ekrana sonucu yazdıralım.

$sayi1 = 5;
$sayi2 = 10;
 
$sonuc = $sayi1 + $sayi2;
 
echo $sonuc;

Ekrana sonuç olarak “15” yazacaktır. Bu işlemi form’dan metin kutularından değerler çekerek daha dinamik hale getirebiliriz.

Translate »