E-Ticaret Sitesi Kurulumu: Sıfırdan Anlatım

Merhaba, bu makalemizde hiç bir teknik bilgisi olmayan ama E-ticaret sitesi kurmak isteyen kişilere sıfırdan nasıl kurulum yapılacağını detayları ile birlikte anlatacağız.

E-Ticaret sitesi; firmaların/kurumların ürünlerinin internet ortamında yayımlanarak pazarlanmasını sağlayan en etkili satış birimlerinin başında geliyor. Türkiye’de bir çok firma internet ortamına açılarak satışlarını yükseltmiş ve yeni müşteri kitlelerine ulaşım sağlamıştır.

Sizde kesin olarak kararınızı verdiyseniz ve internet ortamına açılarak E-ticaret sitesi kurulumu ile satış yapmaya başlamak istiyorsanız neler yapmamız gerektiğini anlatmaya koyulalım.

E-Ticaret sitesi kurulumu için yapacağımız işlemleri şu şekilde bir sıralayalım.

  1. Domain (isim hakkı) tescili ve Hosting alınması (web alanı)
  2. SSL Güvenlik Sertifikası kurulumu
  3. E-Ticaret sitesi kurulumu

Yapacağımız işlemlerin sırası bu şekilde olacaktır. İlk maddemiz ile devam edelim.

1 – Domain ve Hosting Alınması

E-Ticaret sitenizin çalışabilmesi için orneketicaretsiten.com .. gibi bir isim hakkı tescil ettirmeniz gerekir. Yani kullanıcı sitenize ulaşabilmesi için bir adres kullanması gerekir. Ben örnek olması hasebiyle şu anda müsait olan bir domain adresi buldum.

 eticaretmarketim.net

Bu domain şu anda boşta. Siz kendinize özel kullanacağınız ismi belirleyerek ilk adımı atabilirsiniz. Daha sonra ise bu ismi tescil ederek işlemlerimize devam edeceğiz. Alan adının uzantısı Google açısından ve prestij açısından önemli olduğundan daha çok “.com , .net , .com.tr” gibi uzantılar tercih etmelisiniz.

Alan adınızı belirlediniz, sıra geldi bunu satın almaya. Ben site domain ve host alabileceğiniz güvenilir bir firma olan Netinterneti öneriyorum. Denizli’de bulunan Veri Merkezinin hem fiyatları uygun, hemde kalitesi iyidir. Örnek olarak Netinternet üzerinden anlatım yapacağım, siz başka bir firma’dan alım yapabilirsiniz.

Netinternete giriş yaptığımızda, satın alma işlemi için bir üyeliğinizin bulunması gerekir. Benim daha önce burada kayıtlı üyeliğim olduğu için ben bilgilerim ile giriş yapacağım. Ama siz “Kayıt” butonunu kullanarak yeni bir üyelik yapmanız gerekir. Gerçek bilgilerinizi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Üye olduktan sonra, bilgileriniz ile giriş yapın. Giriş işleminden sonra Hosting – domain alımı yapacağız. Bunun için anasayfada bulunan “Hosting” menüsünden “Cpanel Web Hosting” bölümüne tıklıyoruz.

cpanel-web-hosting-1

Karşımıza Cpanel Web Hosting paketleri çıkıyor. İndirimli fiyatları ile paketleri burada görebiliyoruz. Burada başlangıç aşamasında “Başgangıç” paketi işinizi görecektir. 1 yıllık 67.76 TL ücreti var.

cpanel-web-hosting-2

Başlangıç paketine “satın al” diyerek devam ediyoruz.

cpanel-web-hosting-3

Yeni alan adı kaydet bölümü geldi. Bu bölüme ise belirlediğimiz domain’i tekrar yazarak sorgula dediğimizde alan adı boşta ise “Tebrikler ….net uygun” ibaresi verir. (resimde görüldüğü gibi..). Aksi taktirde müsait değil ibaresini ekranda görürsünüz.

Dikkat: .net uzantılı domainler biraz daha pahalı gibi duruyor. Netinternette şu anda .com uzantılı domainlerde kampanya var. Yani seçeceğiniz domain .com olursa 6.49 $ ‘a isim hakkınızı 1 yıl tescil ettirebilirsiniz.

Devam et butonunu kullanıyoruz ve sistem bizi “sipariş özeti” sayfasına yönlendiriyor.

satin-alma-islemi

Burada görüldüğü üzere 1 yıl alan adı – 1 yıl hosting hizmeti olarak görülüyor ve toplam ödemesi gösterildi.

Ödeme planı sayfası son olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık olarak ödeme planı belirlendi, siz bunu kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Ödeme işlemine geçmek için ise “Ödemeye Geç” butonunu kullanıyoruz.

Karşımıza ödeme metotları çıkıyor. İster kredi kartı, ister havale-eft ile ödeme yapabilirsiniz. Kredi kartıyla ödeme yapmak için kart bilgilerinizi bu bölüme doldurarak 3d olarak güvenli ödeme yapabilirsiniz.

Ben yine de kart bilgilerimi yazmaya korkuyorum, içimde tedirginlik var diyorsanız o zaman bankanızın mobil şubesinden giriş yaparak “sanal kart” oluşturup, sanal kart bilgileriniz ile ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

Ödeme işleminizden sonra anında hizmetleriniz aktif hale geliyor. Yani artık bir sonraki adıma geçebiliriz.

2 – SSL Güvenlik Sertifikası Kurulumu

İnternette gezinirken E-Ticaret sitelerinde mutlaka karşınıza çıkmıştır. Adres çubuğunda “yeşil bir bar” yada “yeşil bir ibare” ile bu bağlantı güvenli uyarısı görürsünüz. Hatta alışveriş yaparken bu yeşil simgeyi görmeden kredi kartı bilgilerinizi yazmayın derler.

ssl-guvenli-baglanti

İbare resimde görüldüğü üzere olur. E-Ticaret sitesi kurmak için mutlaka bir güvenlik sertifikası çalışır durumda olması gerekir. Güvenlik sertifikası sayesinde sitede alışveriş yapan kişinin bağlantısı 3’üncü şahısların eline geçmemesi için şifrelenir. Buda daha güvenli bir alışveriş yapabilmesine olanak sağlar.

Ayrıca alışveriş yapan müşteri kitlesi, alışveriş yaptığı sitede mutlaka güvenlik sertifikası arar. Sertifikanız yok ise prestij kaybı yaşarsınız. Sanal pos entegrasyonu süreçlerindede pos verecek firma, banka sizden SSL sertifikası isteyecektir. Bu nedenle gelin şimdi sizlere SSL sertifikası nasıl alabiliriz bunu anlatalım.

Müjde: Ücretsiz SSL Sahibisiniz!

Nasıl oluyor? Netinternet üzerinden hosting aldığımız için sistem kurulum esnasında otomatik olarak Lets Encrypt SSL sertifikası ayarlarınıda yaptı. Bu sertifika ücretsiz olarak dağıtıldığı için hesabınızda aktif olarak kullanabiliyorsunuz.

SSL ayarlarınız şu anda Hosting paketinizde mevcut olduğundan, E-Ticaret sitesi kurulumu aşamasında nasıl kullanacağınızı sizlere anlatacağız.

3 – E-Ticaret Sitesi Kurulumu

Bu aşamaya kadar problemsiz geldiysek son olarak E-Ticaret sitesi kurma işlemine geçebiliriz demektir. İnternette bazı dökümanlarda WordPress tabanlı E-ticaret sitesi kurulumları anlatılmakta olduğundan ben size Dünya’nın en gelişmiş, açık kaynak kodlu E-Ticaret yazılımı olan Opencart kurulumunu göstereceğim.

Opencart sayesinden bir E-ticaret sitesinde ihtiyaç duyduğunuz tüm ihtiyaçlarınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Üstelik opencart tamamen ücretsiz, bir çok ödeme metotları, kargo metotlarını desteklemektedir.

Ayrıca Opencart için, ThemeForest gibi Dünya’nın en büyük tema ve template marketlerinden bir tanesinde pek çok profesyonel tema bulabilirsiniz.

Görsel Kurulum Anlatımı

Öncelikli olarak hizmet aldığımız firma olan Netinternet’e giriş yapıyoruz. Oturum açtıktan sonra sırasıyla Müşteri Paneli > Hizmetler diyerek aldığınız hosting hizmetini görüntüle butonuna tıklayınız.

Sol taraftan “Cpanel” seçeneğine tıklıyoruz.

netinternet panel

Açılan ekran’da ise turuncu renkte olan “Cpanel’e Giriş Yap” butonuna tıklayarak Kontrol panelimiz olan Cpanel’e bağlanıyoruz.

cpanel görünüm

Karşımıza Cpanel geldi. Bu bölümde en aşağıya iniyoruz ve resimdede işaretlediğimiz “E-Ticaret Sistemleri” seçeneğine tıklıyoruz.

opencart yükle

Gelen sayfada bizimde ok ile gösterdiğimiz gibi OpenCart butonuna tıklıyoruz ve devam ediyoruz.

E-ticaret site kurulumu

Bu bölümden Install Now seçeneğini tıklıyoruz ve kurulum ekranına geçiş yapıyoruz.

E-Ticaret Sitesi Kurmak

Karşımıza kurulum ekranı çıkıyor. Burada önemli bölümleri anlatalım.

Protokol Seçiniz bölümünü : https:// olarak belirliyoruz. Yani güvenlik sertifikanız ile birlikte çalışacaktır.

Yükleme Dizini bölümünü boş olarak geçeceğiz.

Veri Dizini bölümünü benimdata olarak değiştirebilirsiniz.

step 1

Mağaza ayarlarına geldik. Bu bölümü şu şekilde güncelleyiniz.

Store Name : Mağaza Adını
Store Description : Mağaza Açıklaması
Store Owner : Mağaza Sahibi
Store Address : Mağaza Adresini yazmalısınız.

step 2

Son olarak Admin kullanıcı adı, admin parola, admin mail adresi ve ad soyadınızı girerek “Yükle” butonuna tıklayıp E-ticaret sitesi kurulumunu tamamlayın. Kısa bir süre içerisinde opencart’ın kurulduğunu göreceksiniz. Kurulumdan sonra sitenizi açtığınızda Opencart Default temasını görebilirsiniz. Şu şekilde;

opencart-gorunum

Görünüm bu şekilde. Daha farklı görünüm ve tasarım istiyorsanız ücretsiz veya parayla satılan temaları kullanabilirsiniz. İnternette ufak bir araştırma ile bir çok sonuca ulaşabilmeniz mümkün. Opencart Admin paneli ise görünümü şu şekildedir.

opencart-admin-paneli

Admin paneli ve opencart default teması tamamen responsive (mobil uyumlu) olarak çalışır. E-ticaret sitesi kurmak aslında bu kadar kolay, bu noktadan sonra tasarım güncellemeleri, düzenlemeler, kategoriler ve ürün ekleme işlemleri sizi bekliyor. Elimden geldiğinde görsel olarak konuyu anlatmaya çalıştım, anlamadığınız yerlerde yorum yaparak destek isteyebilirsiniz.

Admin
Admin

Bilgiye ve eğitime önem veren, paylaşmayı seven bir insan.

29 Yorumlar
Tümünü göster En Yararlı En Yüksek Puan En Düşük Puan Yorumunuzu ekleyin
  1. Yazı gerçekten çok güzel anlatım içermektedir. Yalnız opencart konusunda benim çelişkilerim var. Tema giydirme konusunda tam bir felaket. Güncellemelerde ciddi sıkıntı yaşamıştık… Emeğinize sağlık

    • Size katılıyorum Açelya hanım, özellikle opencart sürümlerinde ciddi problemler oluyor. Bir sürümde çalışan tema, başka bir sürümde çalışmayabiliyor buda doğal olarak Opencart güncellemesi yapmamızı engelliyor.

      Ayrıyeten eklentilerdede aynı şeyler söz konusu, eklenti yazan kişiler genel olarak belli bir sürüm baz alarak yazıyor. Ben hala Opencart 1.5.6 sürümünü kullanıyorum, çünkü oturmuş ve bildiğim bir sürüm. Üst sürümlere geçmekten çekiniyorum 🙂 Değer verip yazıyı okuduğunuz için teşekkürler.

  2. Ekibimiz java ve .net üzrine geliştirmeler yapmakta… Lakin tüm hazır scriptler açık kaynak camiası PHP tarafında olduğu için gerek wordpress gerek bir çok hazır e-ticaret scripti bu tazr işlerimizde kullanıyoruz…. Bundan dolayı PHP yazılarınızda ön bilgi için gayet işimize yarıyor… Blogunuzun geriye dönük tüm yazılarını okumaktayız… Stajerlerimizede tavsiye ediyoruz… Vakit ayırıp değerli bilgilerinizi paylaştığınız için biz teşekkür ederiz…

    • Evet doğru, Php ile yapılmış hazır çok proje var. Sanıyorum ilerleyen zamanlarda .Net Scriptleri çoğalacak. .Net Mvc Core Hem Windows hemde Linux tabanlı olarak çalışmakta. Bu nedenle bende Dotnet’e olan önyargımı bırakıp Mvc Core çalışmaya başladım.

      Sırf bu nedenle bilgisayarımda Linux ubuntu kullanıyordum, ayrıyeten Windows kurdum. 2 farklı platformda çalışmalara devam ediyorum.

      Sitemizi takip ettiğiniz için teşekkürler, çok kibarsınız yardımcı olabileceğim bir konu olduğunda elimden geleni yapabilirim.

  3. Yazı güzel anlatım içeriyor, fakat e-ticaret biraz zahmetli bir sektör geliştirme konusu zor büyük gayret isteyen bir sektör.

  4. Merhaba hazır bir eticaret paketi yaptrmak istiyoruz… opencart üzerine çalışmalarımız oldu ama başarılı olamadık. Sizler bize bu konuda yardımcı olur musunuz.

  5. Opencart e-ticaret sistemleri ücretsiz olması tabiki avantajlı. Tabiki olumsuz yönleri de mevcut. Basit çaplı eticaret düşünenler için işini rahatlıkla yürütebilecektir.

  6. E-ticaret sitesi kurulumu makaleniz sayesinde kolaylıkla e-ticaret sitemi devreye aldım. Sadece güzel bir tasarım seçip kullanmanız gerekiyor. Opencart açık kaynak kodlu olduğu için ücretsiz kullanım sağlayabiliyoruz.

  7. Envato Market’te fazlasıyla opencart tema ve eklenti bulunduğunu göz önüne aldığımızda E-ticaret sitesi için doğru tercih olabileceğini düşünüyorum. Open source olması ve geliştirmeye açık olması gibi bir çok faktör beni opencart kullanmaya ikna etti.

  8. Mimari yapısının karmaşıklığı, eklenti yazılmasını ne kadar karmaşıklaştırsa da performansı ile harikalar yaratan e-ticaret sistemi.

  9. Artık direkt bankadan sanal pos için başvurmak yerine -ki çok zordur bankadan sanal pos alabilmek- paytr, iyzico gibi firmalardan komisyonlu pos almak daha mantıklı olacaktır. Yıllık ücreti yok sadece kazandığından yüzde 4-5 civarı komisyon kesiyorlar o kadar.

  10. Sektörde kurulum konusunda en zor sitelerin başında e-ticaret siteleri gelmektedir, yazınızı okuduğumda tüm detayları ile anlamış bulunmaktayım teşekkürler

  11. E-ticaret özellikle son 5 yılda o kadar popüler hale geldi ki, 5 yıl sonrasını kimse hayal bile edemiyor. Verdiğiniz bilgiler hem şimdi hem de gelecek için altın değerinde gerçekten. Emeklerinize sağlık.

  12. WordPress içinde bir e ticaret kurulumu anlatırsanız makbule geçer wcommerce gibi kurulum ayarları falan

  13. Güzel sade bir anlatım olmuş, en kısa zamanda E-ticaret sitesi kurulumu hakkında video serisi de bekliyoruz.

  14. Yazınız Gayet Açık Ve Düzgün Bir Anlatım İle Anlatılmış. E-Ticaret Zor Bir Daldır Umarım İsteyen Herkes Başarılı Olur 🙂 Yazınız İçin Teşekkürler.

  15. Çetrefilli bir konu olmasına rağmen kolay anlaşılabilir bir içerik üretmişsiniz ellerinize sağlık. Şahsen bilmediğim pek çok detayı öğrendim, teşekkürler.

  16. Sıfırdan E-ticaret sitesi kurulumu makaleniz gayet başarılı olmuş. Konu hakkında fikir sahibi olmak için emsal teşkil edebilecek bir anlatım olmuş. Sıfırdan anlattığınız için, olaylara daha fazla hakim olabildim.

  17. Keşke OpenCart yerine WordPress e-commerce kurulumunu anlatsaydınız. Opencart kullanmak çok zor ve insanı uğraştıran bir sistem. İyi bir optimizasyon ile istediğinizi yapabilirsiniz aslında.

  18. Bu kadar çetrefilli bir konuyu basitçe anlatabildiğiniz için sizi tebrik ederim. İçerik için teşekkürler!

  19. Opencart kurulumu esnasında Journal isminde bir tema buldum. Themeforest’e giriş yapıp lisansını satın aldım ve kurdum, gerçekten hayran kaldım. Opencart’ın bu kadar güçlü bir alt yapısı olduğunu bilmiyordum. E-ticaret sitesi sahibi olmak isteyenler, opencart’ı mutlaka denemelidir. Özellikle open source olarak geldiği için, bir kullanım bedelide ödemezsiniz.

  20. Uzun süredir planladığım e-ticaret projemi konunuzu referans alarak başlayacağım.Emeğinize sağlık güzel anlatım olmuş.

  21. Çok teşekkür ederim Eticaret sitesi kurulumu makaleniz sayesinde kolaylıkla eticaret sitemi devreye aldım. Sadece güzel bir tasarım seçip kullanmanız gerekiyor. Opencart açık kaynak kodlu olduğu için ücretsiz kullanım sağlayabiliyoruz

  22. E ticaret sektörü hızla büyümeye devam ediyor. Bu gidişle avm kültürünün yerini e ticaret avm leri alacak gibi..
    Hayırlı diyelim..

  23. WordPress kurulumundan da bahseder misiniz? Eticaret için wordpressi çok öneriyorlar. Elinize sağlık bu arada çok güzel anlatım olmuş fakat OpenCart’ı kullanamıyorum bir türlü

  24. Yazı ve anlatımının harika. Sitenizi faworilerime ekliyorum… Ama SSL konusunda sanal pos firmaları ücretsiz SSL leri kabul etmiyor. Sigorta kapsamı dışında kaldığı için, yine 1000 lira gibi bir bedele kuvvetli (Sigorta kapsamı olan) SSL sertifikası satın alınmalı bu durumda…
    Bir de opencard’a değinmek istiyorum. E-ticaret platformunun babasıdır kendileri, diğerleri çırağı olur 🙂 türevleri çıktı, litecard vb. Merak edenler Drupal’ı da inceleyebilir. WordPress Wocommerce daha da basit işler yapmak isteyenlere yeter de artar… Ama her zaman opencard?

  25. Özellikle e-ticaret sektörünün öneminin arttığı şu günlerde faydalı bilgiler sunmuşsunuz. Çok teşekkür ederiz.

  26. Keşke burda anlatıldığı kadar olsa, güzel içerik teşekkürler.

  27. Opencart , e ticaret için gerçekten cok fazla kodlama bilinmese dâhi kullanıcı dostu yapısı ile kullanılabilecek bir sistem. Detayli anlatım güzel olmuş.

Yorum Bırakın

Translate »
Kılavuz Yazılım
Logo